Sunday, 11 December 2011

TOPIK 2D DAN 3DMari mengenal nama, perimeter dan luas dan apa sahaja topik berkenaan 2D dan 3D yang biasanya keluar dalam soalan UPSR.


Ini adalah nama-nama bagi bentuk 2D
Ini pula adalah nama-nama bagi bentuk 3DPernah tak adik-adik melihat kotak yang dibuka dan dibentang menjadi satu hamparan ? Apabila sesuatu bentuk 3D dibuka dan dibentang ianya akan jadi seperti bentangan di bawah..
Mencari luas seringkali menjadi masalah kepada murid kerana keliru dengan perimeter. Perhatikan perbezaan antara perimeter dan luas di bawah


Berikut adalah rumus bagi bentuk 2D


Bagaimana caranya untuk mengecam garisan p dan l ? Mudah sahaja. Adik-adik perlu melukis segiempat kecil di antara dua garisan yang lurus ( bukan di lukis secara serong ). Perhatikan gambar di bawah. 
Bolehkah adik-adik mengecam 2 garisan yang lurus ?

Jangan bimbang, adik-adik akan terbiasa dan boleh mengecam garisan tersebut jika membuat latihan pengecaman dengan kerap.

Seterusnya, di bawah ialah kedudukan paksi simetri pada bentuk 2D. Paksi simetri mesti dilukis melalui pusat bentuk ( titik tengah ). Paksi Simetri ialah garisan lipatan yang membahagikan bentuk kepada 2 bahagian yang sama bentuk dan keluasan.
Ok...ini sahaja entry kali ini. Semoga apa yang dipaparkan mendatangkan manfaat kepada semua.


Murid murid juga boleh lawati laman web Simetri untuk melihat tentang simetri dengan lebih jelas

1 comment:

  1. cikgu, tq bebyk, saya rasa as a mak budak, saya pon rs blog u sgt membantu...tq for the ilmu

    ReplyDelete